Uka som har gått, fra den 23. – 29. mai, har sett mye rart på reisefronten. Vi begynner med den bokstavlig talt aller største nyheten.


Verdens største cruiseskip – igjen

Harmony of the seas
Sånn ser the Ultimate Abyss ut. En vannsklie høyere enn Buckingham Palace. Foto: Royal Caribbean

Størst er ikke nødvendigvis best når det gjelder cruise, slik vi har skrevet om før i denne posten.  Men det hindrer ikke Royal Caribbean i å overgå seg selv ved å stadig produsere større skip. Årets nyhet heter Harmony of the Seas, og hun er så og si fullbooket på alle sine seilaser i Middelhavet denne sommeren. Vi humret godt da vi leste The Guardian sin omtale av skipets jomfruferd, skrevet så knusktørrt som bare en engelskmann på over femti kan.

Vi tillater oss å oversette beskrivelsen til journalist Sam Wollaston: «Hva er den Ultimate Abyss? En stor lilla tube som strekker seg som en spiral over ti etasjer. Som en lang tarm i rompa på skipet. Du går inn på toppen, sklir ned, og kommer ut i bunn; du er en menneskelig bæsj, og en veldig rask sådan.»

Les Vibekes rapport fra Allure of the Seas


Kroken på døra for flyplassen i Rygge

Dette er saken: Finansdepartementet har vedtatt å innføre flypassasjeravgift fra den 1. juni. Avgiften innebærer en økt utgift på 80 kroner per passasjer per flyreise fra norske flyplasser (pluss moms = 88 kroner). Som en konsekvens av avgiften, har flyselskapet Ryanair truet med å avslutte sitt tilbud fra Rygge. Ryanair står for to tredjedeler av flytrafikken på flyplassen, og administrerende direktør ved Rygge Sivile lufthavn AS, Pål F. Tandberg, sier at driften ikke lenger vil være lønnsom uten det irske flyselskapets kontrakt.

Bortebest har snakket med en av flyplassens faste kunder, Inger-Lise Olsen, som sier følgende:

Inger-Lise Olsen:
«Vi blir veldig lei oss når Rygge flyplass legges ned. Vi bor utenfor Strømstad, og det blir veldig stress å ta oss til Gardermoen. Da må vi komme oss til togstasjonen i Halden og bytte tog i Oslo. Det er veldig mange svensker fra Bohuslen som reiser fra Rygge, og mange kommer til og med helt fra Gøteborg. Her i Strømstad er de helt nedslåtte over nedleggelsen av Rygge som bare ligger 45 minutter unna. Til Gardermoen og Landvetter tar det i overkant av to timer. Det vil si at reisen vår vil ta mye lenger tid og koste MYE mer, særlig ettersom jeg mest sannsynlig vil måtte overnatte på Gardermoen kvelden før reisen. Stort hjertesukk fra alle oss i Østfold og Vestra Gøtalands Len.»

Nå gjenstår det å se hva Ryanair sier om situasjonen. De har annonsert en pressekonferanse i uken som kommer.


 

Ashton Kutcher investerer i Airbnb og Über

ashton-kutcher-uber-mistake
Foto: answerguy.com

Det er mulig Hollywood har kuttet i lønningene, for numero uno-bamsemums, Asthon Kutcher har nemlig startet et investeringsselskap, A-Grade Investments. Der legger han penger i start ups som blant andre Airbnb og Über.

Jeg kjører alltid Über og jeg elsker å bo på Airbnb når jeg reiser i stedet for i en hotellboks, sa Asthon Kutcher på showet Chelsea på Netflix.

Vel, da signer vi opp som Über-sjåfør i Los Angeles, USA. Og om vi ikke kjøper aksjer i Airbnb og Über, så deler vi ihvert fall Kutchers syn, og bor gjerne på Airbnb.

Les Vibekes test av Airbnb i Madrid.


 

Hipp Hurra for David Attenborough!

Vi, og mange med oss, er mektig imponerte over David Attenboroughs innsats for å bringe naturen inn i folks stuer. Den 8. mai fylte han 90 år, og BBC har feiret han ved å lage flere klipp som viser hva dyrene har tenkt når de har møtt ham. Animasjon som vi smelter av!

Sjekk klippet her.

Bortebest_sondag_gorilla
Hva synes egentlig gorillaene om David Attenborough? Stillbilde: BBC

Kolera på Zanzibar, Cuba og i Thailand

WHO-kolera-oversikt-kart-800
På dette kartet utarbeidet av World Health Organization ser du hvilke områder som har hatt kolerautbrudd de siste årene.

Mange har aldri tenkt på kolera og tror det er en sykdom som ble utryddet på 1800-tallet. Men det er ikke riktig. Det er jevnlige utbrudd i områder med dårlig infrastruktur, som for eksempel i flyktningeleirer. Men også turister på reise i områder med forurenset vann og dårlige sanitærforhold kan bli smittet av den potensielt dødelige sykdommen. I vår meldte World Health Organization (WHO) om et stort utbrudd av kolera på Zanzibar og Tanzania. Det har til nå vært 3 057 tilfeller og 51 døde. I tillegg har det de siste årene vært flere kolerautbrudd på Cuba. I 2014 registrerte World Health Organization (WHO) 76 koleratilfeller på øya, og de fant sted i blant annet i Santiago de Cuba, Havanna og Camagüey.

Men også en rekke andre land som er populære blant norske charterturister har hatt kolerautbrudd. Både Mexico, Thailand og Den dominikanske republikk har vært rammet de siste par årene. Du kan vaksinere deg mot smitte om du skal reise til disse landene.

Les mer om dette her