På sørspissen av Spania spiser du Europas ferskeste og beste tunfisk. Det har menneskene her gjort i over tre tusen år, og mai og juni er tidspunktet for det tradisjonelle almadrabafisket. Da er det tunfiskfestivaler langs hele Lyskysten.
Les også: Mine favorittstrender langs Costa de la Luz
Lyskysten
Barbate er et sånt sted turistene ikke stopper i, selv om stranda er lys og puddermyk og havet er turkist. Egentlig ligger alt til rette for perfekte sommerferiedager, men allikevel er det langt mellom hotellene. Dette er så og si turistfri sone. Vi befinner oss på Costa de la Luz, østenfor Portugal og vestenfor Gibraltar.
La Almadraba
Tunfiskene, som vi på norsk kaller makrellstørje, migrerer fra dypet av Atlanterhavet til Middelhavets mer tempererte farvann for å gjyte på denne tiden av året. Migrasjonen har lagt grunnlag for et fiske som er et av verdens eldste. –Almadraba er en bærekraftig metode som sikrer at kun de eldste og største fiskene blir fisket. Vi bruker nett med masker på én meter i diameter, så de yngre fiskene svømmer gjennom uten å bli fanget, forklarer Ana Santos. Hun er marinebiolog, og lidenskapelig opptatt av Thunnus thynnus, som arten heter på latinsk.
Tunfisklandsbyene du må besøke
Almadrabafisket foregår i fire av Costa de la Luz’ aller hyggeligste landsbyer: Barbate, Tarifa, Conil og Zahara de los Atunes. Sistnevnte er til og med oppkalt etter tunfiskene som besøker farvannet. Reiser du hit når tunfisken migrerer fra april til juni, vil du se de store almadrabaflåtene ligge festet til havbunnen med ankere på et halvt tonn et par kilometer utenfor kysten. Flåtene består av labyrintformede nett som tvinger de store fiskene til å søke mot båtene der de drepes og fanges. Opprinnelig betyr det arabiske ordet «almadraba» stedet der det kjempes.
Fra far til sønn
Yrket går i arv fra far til sønn, og riggingen av nettene tar hele to måneder. Når kvoten er fylt, demonteres nettene, og fiskerne kan lene seg tilbake og møte vinteren med fulle lønnskontoer.
Verdifullt gjennom tretusen år
Almadrabafisket har bragt store verdier til Lyskysten helt siden fønikernes tid. De hadde tunfisken etset inn i myntene sine, og fisken har selvsagt preget det lokale kjøkkenet. Romerne har også vært her og benyttet de store fiskene til å produsere en fiskepasta som het «garum». I dag er klassisk, lokal husmannskost «atún encebollado», en rett som består av tunfisk, litt hvitløk, litt olivenolje og rikelig med nyløk som, heldigvis for tunfisken, står moden til å plukkes i Conil om våren. Vi tar en prat med kjøkkensjef Julio Vazquez på restauranten El Campero, som av mange regnes som et kulinarisk tempel for almadrabafangsten. Her bør du bestille bord!
Delikatesser i tapasformat
Hver mai og juni arrangerer tunfiskbyene matfestivaler der makrellstørjen er den kulinariske stjerna. De kalles «ferias de atún», og spanjoler fra hele sør-Spania valfarter for å få med seg begivenheten. Hver by har sin festival, og vil man delta får man et kort der restaurantene som samarbeider står listet. På hver restaurant får man et stempel og anledning til å kjøpe nydelige tapas som er varianter av almadrabatunfisken. Rimelig, sosialt og skikkelig godt. Hva med pizza med sashimitunfisk med sesamfrø? Eller carpaccio av tunfiskgane med lime- og basilikumsorbet? Det skader heller ikke at Conil, Barbate, Zahara de los Atunes og Tarifa ligger ved noen av Spanias aller vakreste strender, og at småbylivet er så idyllisk at du mest sannsynlig får lyst til å avbestille hjemreisen.