Vi skal, tro det eller ei, snart ut å reise igjen. En økende trend er forkleferie, altså reiser der man lærer seg å lage lokale matretter. Helst på et idyllisk sted – med gode, lokale dråper i glasset.
Les også om matlagingskurs i Italia (Liguria)>>
Matlandet Spania
I kjølevannet av pandemien føles det tryggest å holde oss i Europa, og det er ingen ulempe når vi snakker om matlagingskurs. Europa har mange fantastiske matland, og Spania er ett av dem. Nå er det som oftest det baskiske og katalanske kjøkkenet som får mest spotlight i pressen, men det må være fordi skribentene aldri har sittet på en strandbar langs Costa de la Luz og satt tennene i en saftig tunfisk, lubne blåskjell eller en sprøstekt blekksprut. For ikke å snakke om det kortreiste Iberico-kjøttet, de hvite rekene fra Huelva og de gylne dråpene i sherrytriangelet. Kyststrekningen fra Tarifa opp mot Portugal er og blir min absolutte favoritt. Jeg blir aldri lei!
Les også: 10 spanske matretter du MÅ smake!>>
Matlagingskurs i Andalucia
En som deler min begeistring for denne delen av Spania er Annie B. Hun er en skotsk dame, som har falt pladask for den hvite landsbyen Vejer de la Frontera, som ligger på en høyde ved Costa de la Luz. Hun falt så pladask at hun bestemte seg for å flytte hit. Hun avviklet cateringfirmaet hun hadde drevet med stor suksess i London i femten år, og kjøpte et gammelt hus i gamlebyen. Huset ble restaurert, og i 2008 startet Annie B sine populære matlagingskurs.
Kommer du til å arrangere matlagingskurs i Spania i sommer?
Absolutely – as soon as travel resumes, I’ll be here with doors wide open and wine glasses freshly polished.
Annie B.
Matlagingskurs for alle
Annie B, som egentlig heter Annie Manson, arrangerer mange ulike kurs, og du finner noe som passer for absolutt alle. Hun har fordypningskurs som går over en hel uke, der mye av undervisningen skjer utenfor kjøkkenet hennes i Casa Alegre. Da viser hun hvordan man handler den aller beste fisken på matmarkedet i Barbate, der fiskeindustrien fortsatt står sterkt. Man drar på en sherrytur til sherryens hovedstad Jerez, og man tar et kulinarisk dypdykk i Cadiz. Dette er turen for deg som ikke bare vil lære deg å lage spanske spesialiteter, men som også vil fordype deg i den fantastiske matkulturen.
Kulinarisk arv
Det jeg elsker med Annie B sine matlagingskurs, er at de ikke bare formidler oppskrifter og fremgangsmåte, men de tar deg med på en kulinarisk tur. Det skal ikke mange munnfullene av lokal makrellstørje til før du vil vite mer om denne råvaren. Og visste du for eksempel at den typiske retten “atun encebollado” (tunfisk i løk) oppsto fordi de store makrellstørjene (tunfiskene) migrerer forbi Costa de la Luz akkurat når løken er moden? Sånt elsker jeg!
Les også: Her spiser du Europas beste tunfisk>>
Dagskurs
Hvis du ikke ønsker å vie hele ferien til spansk matlaging og matkultur, så arrangerer Annie B også dagskurs. I kjølevannet av pandemien, forteller Annie B at hun vil legge opp kursene sine litt annerledes enn vanlig.
-Jeg kommer kun til å arrangere kurs for lukkede grupper. Det vil si mennesker som er i samme kohort fra før, f.eks familier, vennegjenger og par, sier hun.
Ganske perfekt, spør du meg!
Les mer om Annie B sine matlagingskurs i Spania her.